Riebalai
Riebalai sudaro didelę mūsų gaunamų maistinių medžiagų dalį. Riebaluose tirpūs vitaminai, tokie kaip Vitaminas K, Vitaminas D, Vitaminas E, Vitaminas A, nebūtų pasisavinami, jei mūsų maisto racione nebūtų riebalų. Riebalai taip pat aprūpina kūną energija. Jie perneša didžiausią kiekį energijos iš visų maistinių medžiagų, net 9 kalorijas viename grame.
Yra skirtingų riebalų tipai, tai sotieji ir nesotieji riebalai. Juos galima atskirti gan paprastai, nesotieji riebalai kambario temperatūroje yra skysčio pavidalo, o sotieji – kieto pavidalo. Sotieji riebalai ir trans-riebalų rūgštys siejami su daug sveikatos problemų, tame tarpe ir širdies ligomis. O nesotieji riebalai ( mono-nesotieji riebalai ir poli-nesotieji riebalai) mažina riziką sirgti kai kuriomis ligomis, vėžio ligomis ir širdies ligomis. Taip pat šie mono-nesotieji ir poli-nesotieji riebalai mažina blogojo cholesterolio kiekį ir didina gerojo cholesteroli kiekį.
Kaip kūnas išnaudoja riebalus?
Kaip minėta anksčiau, kūnas nešioja savyje riebalus riebaluose tirpių vitaminų pasisavinimui, tiekia kūnui ir vidiniams organams energiją ir taip pat yra panaudojamas ląstelių membranoms statyti.
Kokią dietos dalį turi sudaryti riebalai?
Dauguma suaugusių žmonių turėtų gauti iki 30 procentų savo kalorijų iš riebalų. Pavyzdžiui jei žmogus suvartoja 2000 kalorijų per dieną, tam reikėtų suvalgyti iki 65 gramų riebalų. Amerikos Dietologų Asociacija (ADA) rekomenduoja gaunamas kalorijas suskirstyti taip: sotieji riebalai 7-10%, mono-nesotieji riebalai 10-15%, poli-nesotieji riebalai 10%. Trans-riebalų vartojimas nepatariamas.
Kokiuose produktuose yra daug riebalų?
Dauguma maisto produktų savyje turi ir sočiųjų, ir nesočiųjų riebalų. Turėtume vengti maisto produktų, kuriuose daug sočiųjų ir trans-riebalų. Mums žymiau naudingesni produktai, kuriuose gausu nesočiųjų(mono-nesotieji ir poli-nesotieji) riebalų. Lentelė apačioje jums padės pasirinkti geresnius produktus , iš kurių gausite reikalingus riebalus.
- Sotieji riebalai
- Raudona mėsa
- Sviestas
- Avižų pienas
- Palmių aliejus
- Ledai
- Jūrų maistas
- Šokoladas
- Sūris
- Kokosų aliejus
- Trans-riebalai
- Sūrio gaminiai
- Tortai, sausainiai
- Margarinas
- Spurgos
- Aliejuje virtas maistas
- Bulvių traškučiai
- Krekeriai
- Žemės riešutų sviestas
- Mono-nesotieji riebalai
- Alyvuogių aliejus
- Rapsų aliejus
- Žemės riešutų aliejus
- Žemės riešutai
- Avokadai
- Migdolai
- Poli-nesotieji riebalai
- Žuvis
- Kukurūzų aliejus
- Safflower aliejus
- Žuvų taukai
- Sojos pupelių aliejus
- Medvilnės sėklų aliejus