Sveika mityba | 9 patarimai
Yra begalė patarimų apie sveiką mitybą ir daug kam atrodo, kad tai yra tiesiog per daug sudėtinga. Informacijos tiek daug ir įvairios, kad sunku atsirinkti kas yra tiesa, o kas ne. Kas veikia vienam, gali neveikti kitam, tad kaip žinoti? O kaip sunku yra nuspręsti ką valgyti, kai esi alkanas? Kaip sunku priimti teisingą sprendimą… Atsiminkite kai buvote vaikai, kaip paprasta buvo tuomet, ar ne? Taip, buvo paprastesni laikai. Dabar, atrodo, nėra vieno tiesaus kelio sveikos mitybos link, visi turi savo nuomonę, visi žino dešimtis dietų, „super maisto“ pavyzdžių ir taip toliau. Iš tikrųjų maitintis sveikai neturi būti taip sudėtinga. Jei nesiekiate kažkokių itin aukštų sportinių rezultatų, tuomet šie paprasti 9 patarimai padės jums reikiamu momentu priimti teisingą sprendimą ir pavalgyti sveikiau. Taip pat nepamirškite, kad sveikas gyvenimo būdas yra neatsiejamas nuo aktyvumo.
1. Gerieji riebalai | Susipažinkite su Viduržemio jūros dieta
Pirmiausia, nereikėtų į tai žiūrėti kaip į dietą. Tiesiog, kai turite progą, valgykite kaip turistas Graikijoje. Įsivaizduokite saulėtekį Aegean paplūdimyje, lėkštę ant griliaus kepta žuvimis, šviežiomis daržovėmis, alyvuogių aliejumi. Skamba skaniai, ar ne? Ir tai nereiškia, kad kasdien turite valgyti žuvį ir daržoves, tačiau turėkite omenyje, kad lietuviai suvartoja labai mažai gerųjų riebalų, kurie yra ypač reikalingi mūsų raumenims, imuninei sistemai ir net gi padeda deginti nereikalingus riebalus! Tad stenkitės suvartoti pakankamai gerųjų riebalų ir taip stipriai prisidėsite prie savo sveikatos gerinimo. Tikslas – iki 1g gerųjų riebalų kiekvienam kūno kilogramui, per dieną.
2. Skaitykite pirkinių sudėtį
Prieš perkant visada skaitykite prekės sudėtį, tik taip žinosite ką perkate. Priekinė prekės dalis tėra marketingo triukai, kurių vienintelis tikslas yra įsiūlyti jums prekę ir tie reklaminiai žodžiai neretai pasirodo kaip melas. Pirkdami mėsos produktus, žiūrėkite sudėtį, kad produkte būtų kuo daugiau tikros mėsos ir mažiau gyvulių dalių, mėsos pakaitalų ir nereikalingų priedų. Taip pat stipriai venkite daug ( daugiau nei 5-6g šimte gramų ) cukraus turinčių produktų.
3. Sveika mityba susidaro iš maisto, kurį galite užauginti
Obuoliai auga ant medžių, kiaušinius deda vištos, o iš kur atsiranda dešrelės? Neperdirbti, pilnaverčiai maisto produktu yra tie, kurių reikėtų valgyti daugiausiai, nes jie yra iš tikro naudingi. Maisto produktų perdirbimas panaikinta iš jų antioksidantus ir kitas gerąsias medžiagas ir, be abejo, prideda jums kenksmingų priedų. Kas labai blogai, kad perdirbtas maistas savyje turi itin daug pridėtinės druskos, cukraus ir cheminių medžiagų gerinančių kvapą, skonį, skatinančių apetitą ir norą valgyti dar, ir dar.
4. Maistas, kurį reikia ilgiau kramtyti
Rinkitės maistą ar užkandžius, kuriuos reikia daug kramtyti. Pavyzdžiui, riešutai. Jie ne tik kupini gerųjų riebalų ir kitų naudingų medžiagų , bet yra sotūs. Kadangi juos reikia ilgai kramtyti, kūnas turi daugiau laiko pajusti sotumo jausmą ir tokiu būdu nespėjate suvalgyti per daug.
5. Galvokite apie tai, ką valgote
Atkreipkite dėmesį į maisto kokybę ir skonį, kai valgote. Ypač darant pirmuosius kąsnius, nes tuomet maisto skonis jaučiamas labiausiai ir tuo galėsite pasimėgauti maksimaliai. Tai ne vienintelė priežastis valgyti lėtai. Smegenims reikia maždaug 20 minučių suprasti, kad skrandis jau pilnas. Jei valgysite taip, lyg paskutinį kartą, nejučiomis prisivalgysite per daug ir po to jausitės apsunkę, bei pavargę.
6. Sveika mityba neatsiejama nuo vandens
Vanduo yra pats svarbiausias gyvybės šaltinis. Tik esant pakankamam kiekiui vandens organizme, užtikrinamas tinkamas kūno veikimas. Taip pat, geriant pakankamai vandens (1,5 – 2,0 litrus per dieną ) lengviau kontroliuoti suvalgomo maisto kiekį. Dažnai troškulys supainiojamas su alkiu lemia valgymą, kuomet to dar tikrai nereikėtų. Pajutus alkį, nors nesenai valgėte, atsigerkite stiklinę – dvi vandens ir pažiūrėkite kaip jausitės po 20 minučių.
7. Nepraleiskite valgymų
Reguliarus valgymas padeda išlaikyti kūno metabolizmą aukštame lygyje. Taip pat valgydami reguliariai išvengsite energijos šuolių. Turbūt pastebėjote, kad pavalgę po ilgesnės pertraukos jaučiatės labiau pavargę ir norite prigulti, nei jautėtės prieš valgį. Taip yra dėl ilgos pertraukos tarp valgių arba dėl netinkamo maisto, kurį pasirinkote. Valgyti rekomenduojama kas 3-4 valandas.
8. Sveikas maistas gaminamas namie
Žinoma, galite valgyti pakankamai sveikai ir viską pirkdami, tačiau viena – tai bus labai brangu, antra- niekada iki galo nebūsite tikri dėl to, ką valgote. Jei norite būti užtikrinti, sveiku maistu rūpinkitės namuose. Teks skirti bent keliolika minučių kiekvienam valgiui paruošti, tačiau jūs puikiai žinosite, kiek ir kokių produktų suvalgote, galėsite skaičiuoti kalorijas ir mikroelementus.
9. Atsikvėpkite
Jei laikotės šių taisyklių ar kitokio sveikos mitybos plano , leiskite sau pailsėti. Jei kartais norisi gabalėlio ar net visos! picos, leiskite sau tai, tačiau nepiktnaudžiaukite. Visiškai normalu ir nekenksminga jums būtų vieną dieną per savaitę, leisti sau suvalgyti mėgstamų “draudžiamų” skanėstų, tik juos įterpkite tarp kitų, sveikų dienos valgių.